top of page
maaseutu.jpg

Vapaus valita maaseutu

Maalle muutto on 20-luvun megatrendi. Siinä missä 70-luvulla muutettiin suuriin kaupunkeihin ja niiden lähiöihin, nyt halutaan niistä pois; alueille joissa on parempaa tilaa elää ja hengittää.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten tärkeimmät syyt asuinpaikan valintaan ovat turvallisuus ja luonnonläheisyys. Tätä trendiä ja ihmisten omaa tahtoa pitäisi kunnioittaa poliittisilla päätöksillä.

Nykyisen hallituksen idea on kuihduttaa maaseutu ja täyttää suuret kaupungit visionsa mukaisesti. Taloudelliset panostukset suunnataan pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereelle, Turkuun ja Ouluun.

Sen sijaan, että huolehdittaisiin tieverkon ylläpidosta ja yleensä elinolosuhteista koko Suomen alueella, keskitytään vihreään piiperöintiin asuinkeskittymissä. Raitsikat priorisoidaan rautateiden edelle.

Valtion ja kunnan tehtävä olisi luoda ihmisille hyvän elämän edellytyksiä, antaa mahdollisuuksia valita vapaasti, ei pakottaa ihmisiä ahtaisiin muotteihin verottamalla ideologisesti lujaa.

Polttoainevero on Suomessa Euroopan viidenneksi korkein, autoverotus toiseksi korkein ja kokonaisverotus maanosamme ehdotonta huippua. Näiden asioiden pitäisi olla päinvastoin.
Se olisi mahdollista, ellei verrattain köyhän maamme verokertymää tuhlattaisi massiiviseen byrokratiaan ja globaaleihin puhalluksiin. Meidän pitäisi keskittyä terveen itsekkäästi omaan parhaaseemme.

Jokaiselle pitää antaa vapaus valita kotipaikkansa ja elinkeinonsa ilman poliittista ohjailua. Suoda mahdollisuus asua korvessa ja ajaa bensakonettaan hyväkuntoisilla maanteillä. Saada lämpönsä mistä tahtoo ja asua vaikka mökissä läpi vuoden, jos sen parhaaksi näkee.

Maaseudun peruspalveluista pitää huolehtia siten, että sen rauhassa asuminen ja sinne muuttaminen ihmisten vapaan tahdon mukaan on realistisesti mahdollista.

Kouvolan vahvuudet ovat megatrendin mukaisia, turvallisuutta ja luonnonläheisyyttä, ja edulliseen asuinympäristöön investoimalla voimme kääntää muuttotappionsa muuttovoitoksi.

Meillä on siihen mahdollisuuksia ja varaa, kunhan lopetamme turhuuksiin tuhlaamisen.


Janne Patjas
05.02.2021

bottom of page