top of page
a1 janne3.jpg

Äänestäjät halusivat muutosta

Vaalitulosten perusteella kouvolalaiset haluavat muutosta. Se, että 59:stä valtuutetusta 31 on edellisen kauden valtuutettuja ja 28 uusia on ihan normaalia, yleensä noin puolet vaihtuu, mutta tarkasteltaessa äänimääriä voidaan havaita, että vanha valta romahti lujaa.

Niin kutsutuista vanhoista jyyristä, kaikella kunnioituksella tarkoitan rutinoituneita poliitikkoja, suuri osa menetti valtavasti ääniä edellisistä vaaleista. Kokemus on politiikassa valttia, mutta näytöt puhuvat puolestaan ja silloin ihmiset tietävät mitä säkistä löytyy. Nyt tilaukset tippuivat sekä absoluuttisesti -että prosentuaalisesti merkittävällä tavalla.

Ihmiset ymmärtävät sen, että jos toimii samoin kuin ennenkin, on turhaa odottaa erilaista lopputulosta. Syyt äänestäjien katoamiseen ovat moninaiset, mutta alla matemaattista faktaa sen kummemmin syitä spekuloimatta.

f vaali1.png

Kolme kansanedustajaa kohensi äänisaalistaan selvästi, varsinkin Sheikki ällistyttävällä lukemallaan. Muitakin isolla prosentilla äänimääräänsä parantaneita oli paljon ja se kielii heihin kohdistuvista kuntalaisten odotuksista. Heidän tahdotaan jatkavan kunnallisessa päätöksenteossa siinä entistä isompaa roolia ottaen. Suuri nousuprosentti on vahva mandaatti.

Erityishuomio kiinnittyy nuoriin naisiin, jotka vihreissä, persuissa, demareissa ja kokkareissa saivat hyvää nostetta aiemmalle kannatukselleen. Olkoon heissä naista ottamaan ryhmässään sellaista roolia mikä heille äänien valtuuttamana kuuluu. Ei voi olla enää niin, että kun setämies ärähtää, niin nainen vaikenee valtuustossa.

 

f vaali2.png

Kuntalaisten muutoshalukkuudesta kielii myös se, että moni ensikertalainen sai kohtuullisen suuren äänisaaliin. Nyt heidän on vaan osoittauduttava luottamuksen arvoisiksi. Tulokkaiden TOP16 listalla on myös kolme meritoitunutta poliitikkoa, joilta löytyi uutta kipinää tulla takaisin vastuunkantotalkoisiin.    

f vaali3.png

Muutos syntyy siitä, että tehdään asioita uudella tavalla. Se tarvitsee tuoreita tekijöitä ja tervettä toimintakulttuuria. Ei valtuuston tehtävä ole kärhämöidä keskenään ja kutsua konsultteja apuun veronmaksajien piikkiin, kun ei osata käyttäytyä.

Ei sinne ystäviä mennä etsimään, mutta ei myöskään purkamaan patoutumia kuntalaisten kustannuksella. Asioista pitää voida puhua suoraan ja rehellisesti, vaikka sitten värikästäkin kieltä käyttäen, eikä siitä kenenkään kannata alkaa omia kipupisteitään etsimään.

Kun uusi kausi elokuussa käynnistyy, vanhat valtasuhteet ja taakat on syytä unohtaa. On aika aloittaa yhdessä tekeminen puhtaalta pöydältä. Siinä tarvitaan yhtä lailla kokeneita konkareita kuin keltanokkaisia rookieita. Kun jokainen toimii vahvuuksillaan yhteisen hyvän puolesta, saamme asioita aikaiseksi ja Kouvolaa kuntoon.

Kuntalaiset ovat puhuneet ja tulosta pitää kunnioittaa, koska jokainen äänestäjä ja heidän valtuuttamansa luottamushenkilö on sen ansainnut.2.7.2021
Janne Patjas

bottom of page