top of page

Demokratian delegointia

blogi1.jpg

Suuri syy kuntapolitiikkaan ryhtymiseen oli julkisen rahan vastuuton käyttö. Päättömät kärkihankkeet nielivät kymmeniä miljoonia, eikä niistä yksikään ole osoittautunut järkeväksi investoinniksi.

Taloutensa kuralle vääntänyt kunta oli ryhtynyt säästöpuuhasteluun, jossa liikuntapaikkoja ajettiin alas ja yritettiin säästää kymppitonneja, vaikka perälauta vuoti samalla kuin seula.

 

Halusin muuttaa toimintakulttuuria, jossa yhteinen verokertymä oli muuttunut löysäksi leikkirahaksi, jota viskottiin kankkulan kaivoihin tyhjillä lupauksilla. Virkamiehet tekivät mitä lystäsivät, konsultit maalailivat taivaanrantoja ja poliitikot uskoivat satuihin huuli pyöreänä. Siihen piti saada muutos.

Tiesin, ettei isoa pyörää voi hetkessä kääntää, mutta Perussuomalaisten upea vaalivoitto antoi toivoa muutokseen. Valtuustoon nousi viiden sijasta 13 persua, joten saimme hyvin paikkoja myös hallitukseen, elinvoimajaostoon ja lautakuntiin. Valitettavasti ei kolmetoistakaan persua kesää tee.

Tutkin pöytäkirjoja ennen valtuustokauden alkua huomatakseni, että virkamiesesitykset menivät lähes poikkeuksetta läpi. Luottamushenkilöt ovat toimineet kuin kumileimasimina. Se on riittänyt, että saa kokouskorvauksensa ja kenties kahvin painikkeeksi jotain pientä paakkelsia.
 
Ymmärrän sen, että virkamies tekee päätöksiä virkavastuulla, eikä poliitikon pidä ryhtyä mikromanageroimaan päivittäisiä rutiineja, mutta ei luottamusmiehiä voida sivuuttaa päätöksenteosta isojen asioiden kohdalla. He ovat kuntalaisten edunvalvojia ja virkamiehet heidän palkollisiaan palvelemassa yhteistä hyvää.

Minulle on jäänyt hieman epäselväksi valta ja vastuu akselilla virkamiehet-luottamushenkilöt. Ihannetilanteessa teemme saumatonta yhteistyötä kunnan parhaaksi, mutta pahimmillaan edustetaan kahta eri laitaa ja aivan eri intressejä.

Olen huolissani siitä, että viime aikoina kokouksissa on delegoitu paljon päätösvaltaa luottamushenkilöiltä virkamiehille. Perusteeksi kerrotaan, että ”että näin toiminta on ketterämpää ja saamme nopeita ratkaisuja aikaiseksi”. Demokraattisesti valitut päättäjät tuntuvat olevan kiusallisia kapuloita koneiston rattaissa. 

Muutama päivä ennen kesäkuun vaaleja Liikunta- ja kulttuurilautakunnassa delegoitiin laajasti valtaa lautakunnalta sivistysjohtajalle. Viimeisessä kokouksessaan menneen kauden luottamusmiehet luopuivat mukisematta vastuistaan.

http://ep10.kouvola.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2021534

 

Ensimmäisessä kokouksessa elokuussa elinvoimajaostolta siirrettiin päätäntävaltaa joukkoliikennepäällikölle. Kerroin suhtautuvani kielteisesti tällaiseen kehitykseen, koska se näytti olevan yleinen trendi. Minulle kerrottiin, että delegointi on aivan normaalia ja ilman sitä kokoukset venyvät liikaa.

Ilmoitin myös tyytymättömyyttäni kaupungin kilpailutuksiin, esimerkkinä käytin Manskin kiviä, mutta kehityspäällikkö väitti, että niistä ajoista on opittu ja kilpailutusta kehitetty.

http://ep10.kouvola.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021560-9

 

Syyskuisessa kokouksessa apulaiskaupunginjohtaja esitti kehittämishankkeiden toimivallan siirtämistä elinvoimajaostolta itselleen. Tein asiasta muutosesityksen, mutta hävisin äänestyksen, koska neljä jaoston jäsentä oli sitä mieltä, että siirretään vaan.

http://ep10.kouvola.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2021581-4

 

Osa delegoinneista voi perustua käytännön järkisyihin, en epäile sitä lainkaan. Sitä ihmettelen, mikä maailmanajassa  on niin muuttunut suhteessa entiseen, että päätäntävaltaa pitää siirtää luottamushenkilöiltä virkamiehille ennenkuin uudet valtuutetut ovat tehneet ainoatakaan päätöstä? Miksi juuri nyt vaaditaan sellaista ketteryyttä, ettei eriäviä mielipiteitä kaivata? Pelätäänkö vääränlaisia tai -värisiä lopputuloksia?

Eikö punavihreän hallituksemme strategiat pääse toteutumaan, jos persut pääsevät päättämään asioista? Riski siihen on suuri. 

Demokratia on sitä, että mennään äänienemmistön tahdon mukaan. En voi luvata, että perusuomalainen mielipide voittaisi äänestyksiä jatkossakaan, mutta sen voin, että muutosta haluavat persut eivät niele sitä kaikkea mitä heille ehdotellaan. Olemme kuntalaisten edustajia, emmekä pelkää esittää vastalauseita silloin, kun kuntalaisten etu niin vaatii.

Persu ei osta sikaa säkissä eikä possua purematta niele.

Janne Patjas
28.09.2021
Kouvola


PS:

Viime aikoina Kouvolassa on rakenneltu meluaitoja. Räikeitä esimerkkejä siitä, kuinka yhteistä verokertymää käytetään haitallisesti kuntalaisten tappioksi. Tsekkaa raporttini FB-sivulta ja kuntalaisten mieli+piteitä aiheesta. Osallistu keskusteluun jos tahdot:

Kuusaantien Punainen Muuri 

IMG_20210928_124619_edit_716074925129276.jpg
bottom of page