top of page
sanna marin.jpg

Kulttuurisotaa kouvolalaisittain

Kouvolassa on käynnissä kulttuurisota, jonka polttopisteestä löytyy Kymi Sinfonietta, Kotkan ja Kouvolan yhteinen orkesteri.

Kouvola on antanut toiminnalle tukea 580 000€ vuodessa, että sitä voitaisiin pyörittää ammattimaisesti. Orkesteri työllistää 33 muusikkoa.

 

Myrsky nousi, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Leppänen kritisoi julkisesti orkesterin tasoa ja kiinnostavuutta. Orkesterin puolustajat väittävät kritiikin olevan poliittista peliä, jossa pedataan Kymi Sinfoniettalle annettavan tuen lopettamista.
 

Liikunta- ja kulttuurilautakunta teki viime vuonna "päätöksen" Sinfoniettalle annettavan tuen lakkauttamisesta heti nykyisen sopimuskauden päätyttyä. Ei siksi, etteikö arvostaisi sen osaamista ja tekemistä, vaan siksi, että pakollisia säästöjä oli kaivettava. Lautakunta priorisoi kuntalaisten edun siten, että kulukirves heilahti orkesteriin.
 

Jostain mystisestä syystä valtuuston enemmistö kumosi leikkauksen ja Sinfonietta jätettiin löysään hirteen: ehkä tuki joskus loppuu tai vähenee tai sitten ei.
 

Tuen lakkauttamisen kannattajia syytetään siitä, etteivät he arvosta kulttuuria. Todellisuudessa kyse on siitä, että rajalliset varat pitää käyttää optimaalisesti veronmaksajien hyödyksi. Samaan aikaan kun katujen yli 20 miljoonan korjausvelka kasvaa 2,5 miljoonalla vuodessa, jäähalleja ja uimahalleja ollaan lakkauttamassa ja kyläkoulut lopetetaan, ei monenkaan mielestä ole varaa ylläpitää orkesteria.
 

Kouvolan kaupungin pitäisi kohdella orkesteria samoin kuin urheiluseuroja tai muita yhtyeitä. Tarjota tilat vuokraa vastaan ja mahdollisuuksien mukaan pientä taloudellista tukea. Suurseurat KooKoo, KPL ja Kouvot saavat sitä parisenkymmentä tuhatta kaudessa. Ei kaupunki maksa pelaajien tai valmentajien palkkoja, tarjoaa vain pientä markkinointirahaa. Eikä se tarkoita sitä, että kaupunki olisi lakkauttamassa näiden toimintaa: se vaan katsoo, että toiminnan pitää pyöriä omillaan.
 

Kun paikallisen futisseuran vasen pakki tai rokkibändin basisti ei kuulu kaupungin palkkalistoille, niin miksi äänenjohtajan tai alttoviulistin pitäisi kuulua? Näistä toimista mikään ei liity olennaisesti kunnan perustehtäviin, niin arvokkaita rooleja kuin itsessään ja kuntalaisille ovatkin.
 

Hallituksen puheenjohtaja sanoi, ettei Kymi Sinfoniettan taso riitä kansainväliseen tai edes kansallisen huipputason vertailuun. Lohduttautui kuitenkin sillä, että netin, television ja erinomaisen äänentoiston avulla pääsee osalliseksi tasokkaasta soitannosta kotioloissakin. Ja kun matkustaa ulkomaille, laadusta voi nauttia livenä.

Minulla on jalkapallon kanssa melko samoin. Puolisensataa valioliigapeliä livenä nähneenä voin todeta, ettei kymenlaaksolainen laatu kestä vertailussa. Siksi käyn pelintasopakolaisena Englannissa. Tykkään silti katsella myös kotimaista jalkapalloa livenä sarjatasosta riippumatta, koska futis on parasta paikan päällä. Ja ihanaa kun kotona voi nauttia digitaalisesta huipputarjonnasta monta kertaa viikossa.
 

Toivon Kymi Sinfoniettan jatkavan toimintaansa, kuten KooKoon, KPL:n ja Kouvojenkin,  mutta kaikki samoilla säännöillä kouvolalaisen kulttuurin lippulaivoina. Kaupungin tehtävä on toimia mahdollistajana, ei rahoittajana. Tilat saatte, mutta toiminnasta ja sen tasosta vastaatte itse. Kunnollinen kulttuuri harvoin kuolee.

Janne Patjas
27.09.2024
Kouvola

 

bottom of page