top of page
sarkola.jpg

Arvoinfran myynti

Perussuomalaiset vastustaa arvokiinteistöjemme myyntiä ruotsalaiselle sijoitusyhtiölle. Hävisimme eilen hallituksessa äänestyksen 9-4 ja todennäköisesti häviämme lopullisen äänestyksen ensi viikolla valtuustossa, koska muissa puolueissa kriittisen infran omistaminen saa vain hajaääniä.


Kouvolan johtavat viranhaltijat hokevat mantraa siitä, ettei kunnan tehtävä ole omistaa kiinteistöjä. Silti kiinteistöjen investointilista on pitkä kuin intermodaalikenttä.
 

Sen lisäksi, että pitää rakennuttaa valmisteilla olevan Valkealan koulun (monitoimitalo) lisäksi kolme muutakin uutta koulua, pitää rakentaa myös uimahalli, teatteri, kulttuurikortteli ja palloiluhalli. Kalliita kiinteistöjä, joita ei hokeman mukaan pidä omistaa.
 

Muut puolueet perustelevat kiinteistömyyntiä veronkorotuspaineilla: pakko myydä tai veroprosentti nousee pilviin. Todellisuudessa myynnillä tahdotaan mahdollistaa uusien koulurakennusten lisäksi myös luksuskiinteistöjen eli ei välttämättömän infran hankkiminen.
 

Kouvolalla on liikaa sellaista kiinteistömassaa, mille ei ole käyttöä ja mitä kukaan ei halua ostaa. Sillä ei voi kuitenkaan perustella korvaamattomien lippulaivojemme eli Sarkolan ja Mansikkamäen koulujen myymistä. Hemsölle ne ovat kuitenkin kiinnostavimmat kohteet, koska vuokralainen on varma ja sijoitusyhtiö tekee bisnestä.
 

Sarkolan ja Mansikkamäen yhteismyyntihinta on suunnilleen sama kuin Inkeroisiin leasingilla rakennutettavan koulun kustannusarvio. Kun teemme molempiin vuokrasopimuksen 25 vuodeksi, joudumme maksamaan siitä Hemsölle noin 50% suuremman hinnan. Aikamoinen pikavippi.
 

Pankista saisi samansuuruisen lainan paljon pienemmällä korolla ja molemmat elintärkeät koulut pysyisivät omistuksessamme. Hemsön diilissä meille jää kouluista entiset ylläpitokustannukset ja valtavat vuokrat lankeaa tulevaisuuden veronmaksajien kontolle. Siinä se todellinen veronkorotuspaine sitten on.
 

Kiinteistökiima tulee kalliiksi, mutta sitä perustellaan tarpeilla. Itselläni ei ole koskaan ollut tarpeista pulaa, mutta raha sanelee niiden täyttämistä. Yhteisiin rahoihin pitäisi suhtautua paljon suuremmalla kunnioituksella kuin omiinsa, mutta poliitikoilla ja virkahenkilöillä se on usein päinvastoin.
 

Meillä ei ole varaa kahteen muuttovoittoalueellamme sijaitsevaan peruskouluun, mutta meillä on varaa kulttuurikortteliin ja Suomen suurimpaan asfalttityömaahan Kullasvaarassa. Nämä ovat poliittisia arvovalintoja.


13.9.2022
Janne Patjas
Kouvola

bottom of page