top of page

Päästöt

Nykyään puhutaan ja on puhuttu jo pitkään paljon päästöistä. Ja että päästöt on paha: päästöistä pitää päästä eroon.

Monelle päästöt näyttäytyy yhtenä isona epämääräisenä könttänä ilman, että miettisi tarkemmin mistä on kyse.

Päästöhän on siis sellainen mikä päästyy ilmoille jostain ja se voi olla myös positiivinen asia. Kuten vaikkapa rock-konsertissa, jossa PA-laitteista tulee ääntä jonka voi kuulla ja jopa aistia palleassaan. Voi toki olla, että jonkun naapurin mielestä se on pahaa päästöä, melusaastetta, josta pitää tehdä valitus.

Yleensä päästöillä tarkoitetaan kaasuja, jotka tulee ulos tehtaan piipusta tai auton pakoputkesta. Sieltä mönkii se pahin päästö, näin media myllyttää, ja ilmastoakin sen kerrotaan kuumentavan.

Pakoputkesta tulee pakokaasuja, jotka ovat myrkyllisiä. Häkää, hiilivetyjä, typen oksideja ja pienhiukkasia. Jos niitä hengittää vaikkapa letkun kautta, niihin kuolee nopeasti. Pakokaasut voivat myös heikentää hengitysilman laatua silloin kun autoja ja niiden pakoputkia on paljon ja sää sopiva.

Myrkyllisten pakokaasujen lisäksi polttoaineen palamisesta syntyy hiilidioksidia. Se on täysin hajuton, mauton, näkymätön ja äänetönkin kaasu. Ihmiselle vaaraton ja kasveille suorastaan elintärkeä, kaiken elämän mahdollistaja.

Jostain syystä hiilidioksidista on tehty se päästöjen suurin saatana, kauhea hirviö josta pitää päästä eroon tai vähintäänkin saada sen määrä minimoitua. Ei niillä myrkyllisillä pakokaasuilla niin väliä, eikä yleensäkään saasteilla tai jätteillä, mutta hiilidioksidi – Se on se pahin peikko.

Hiilidioksidipelon avulla ihmisiä pyritään verottamaan, ei pelkästään polttoaineiden hinnankorotuksilla, vaan kaikella mahdollisella muullakin, ettei hiilidioksidia enää syntyisi.

Tavoitteena utopia nimeltään hiilineutraalius, jonka saavuttaminen vaatii liikenteen ja tehdasteollisuuden alasajoa sekä ihmiskunnan paluuta kivikaudelle.

Luontoa pitää suojella ja ympäristöstä pitää huolehtia, mutta resurssit täytyy kohdistaa oikein. Ei vaarattoman hiilidioksidin poistamiseen tai ilmaston muuttamiseen vaan vaarallisiin saasteisiin.

Tuulimyllyjä vastaan taisteleminen on yhtä turhaa kuin tuulivoimakin.

Janne Patjas 
31.10.2020

kouvola ukko pekka.jpg

Ukko-Pekka päästelee ilmoille vesihöyryä (tärkein kasvihuonekaasu) ja hiilidioksidia, mutta niistä ei ole mitään vaaraa ihmiselle, luonnolle tai ilmastollekaan.

bottom of page