top of page

Järkihankkeista voimaa

a1.jpg

Kouvola on tunnettu kärkihankkeistaan, joissa ei alunperinkään ole ollut minkäänlaista järkeä, ainakaan veronmaksajien kannalta, mutta jotka on kuitenkin onnistuttu syöttämään läpi täysin utopistisilla kuvilla ja laskelmilla.

Osa päättäjistä märehtii niitä aikansa, jotkut nielevät purematta, ja yhdessä antavat sakean seoksen kulkeutua läpi järjestelmän sen lopulta ulos paskoakseen. Siitä sitten viemäristön kautta biokaasukammioon.

2011 Kymen Bioenergia OY, jonka omistaa KSS Energia OY, jonka omistaa Kouvolan kaupunki, rakennutti Mäkikylän Biolaitoksen. Alku oli hankalaa, mutta jo 2014 hankkeen kerrottiin sujuvan toiminnallisesti ja taloudellisesti hyvin. Niinpä Kouvolan kaupunki siirsi sen toiminnan Kouvolan Vedelle, jonka omistaa Kouvolan kaupunki.

2019 Mäkikylän Biolaitos myytiin pohjoismaiselle Gasum OYlle.
"Nyt tehty kauppa päättää useamman vuoden kestäneen prosessin, jolla olemme hakeneet taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävää ratkaisua ydintoimintoihimme kuulumattomalle biolaitostoiminnalle", kertoi Kouvolan Veden Kyntäjä.

Tässä kärkihankkeessa, korjaan tylsässä veivaimessa, KSS Energia
siirteli kouvolalaista rahaa paikasta toiseen ja myi lopulta koko paskan pois summalla jota emme tiedä. Kukahan konsultti laskisi hankkeen kokonaishyödyn Kouvolalle?

Yksikään Kouvolan ns kärkihankkeista ei ole ollut kuntalaisten kannalta järkevä investointi. Täysin vastuutonta puuhastelua ja rahan tuhlaamista.

Toisin kuin valeoikeistopopulistit väittää, investointi sinällään ei ole hyvä tai huono, vaan siihen liittyy aina riskit ja niiden hallinta. Kouvolan investoinnit ovat epäonnistuneet, koska niiden kannattavuuslaskelmat ovat olleet täysin harhaisia. Joko valheita on uskottu tai sitten ihan suoraan valehdeltu, mutta totuuden kanssa niillä ei ole ollut mitään tekemistä.

Suomen Bioetanoli on surullinen esimerkki siitä, kuinka luvataan utopioita kannattavuudesta ja suurista työllistyvyysvaikutuksista.
Woodinno on toinen helmi sieltä helmisimpukoiden syvimmästä päästä missä aurinko ei paista. Putkipinnoitetehdas haudattiin jo ennen Kouvolan yhdistymistä, mutta ei sielläkään putkia pinnoitettu.

Kouvolalainen kiinafetissi on kansallisen tason vitsi, mutta ei se paikallisia paljon naurata. China Center surkuhupaisana päänavauksena ja sitä seurasi valkealalaista kiinteistömyyntiä rantasaunaa ja mielisairaalaa myöten. Jotain hierontaakin siellä kai oli ja kähmintää varmasti. Kahteen kertaan ostetut kiinalaiset kivet manskille ovat kivikova osoitus siitä kuin paikallista yrittäjyyttä ja rapakivigraniittia arvostetaan kunnallisissa hankinnoissa.

Kiinailmiö jatkuu edelleen RRT-hankkeessa, jonka hintahyötysuhteessa ja mittakaavoissa ei ole tolkun häivääkään. 
170 hehtaaria kivistä ja soraista eikä enää edes sitä kolme tyhjää konttijunaa vuodessa. Kovasti käytiin Kiinassa kokoustamassa, mutta veljellinen pöhinä ei realisoitunut hyötynä Kouvolalle.

Venlossa, vähän Kouvolaa isommassa kaupungissa Hollannissa, toimii logistiikka-alue, josta tavaraa liikkuu valtavia määriä rautateitä, kumipyörin ja myös jokilaivoin ympäri Eurooppaa ja jopa sinne ihmeelliseen Kiinaan asti. Tämän strategisesti erinomaisella paikalla sijaitsevan logistiikkakeskuksen pinta-ala on 8 hehtaaria. Yli 21 kertaa vähemmän kuin mitä Kouvolaan ollaan rakentamassa.

En kirjoittanut tätä ruikuttamisen ilosta tai suolaa haavoihin sirotellakseni, vaan herätelläkseni ihmisiä viimein ymmärtämään mitä tämä kouvolalainen kärkihanketoiminta on tähän mennessä tarkoittanut ja tuottanut.

Asioita ajaneet voivat siirrellä maalitolppia hamaan tappiin asti ja poistua autuaammille hankemaille ennen tilille tekosistaan joutumista, mutta toivon mahdollisimman monen äänestäjän tajuavan missä on menty. Ja missä ei tarvitse enää mennä.

Jos meinaat äänestää näiden hankkeiden puuhamiehiä ja haluat tukea heidän toimintaansa kunnallisen veroeuron Kankkulan kaivoon viskaamisessa, niin jätä äänestämättä. Et voi odottaa erilaisia toimia ja lopputuloksia valitsemalla samoja ihmisiä niiden tekijöiksi. Jos haluat muutosta, äänestä Perussuomalaisia.

Persut ei tahdo tylsiä veivejä eikä täysin epärealistisia ja kärjettömiä "tulevaisuusinvestointeja", vaan todellista elinvoimaa järkihankkeista.

Suosittelen tsekkaamaan FB-päivitykseni aiheesta. Keskustelussa mukana myös paikallinen hankepoliitikko ja alan asiantuntijoita.

Keskusteluun voi myös edelleen osallistua. 

bottom of page