top of page
Screenshot_20220930_172315_com.android.gallery3d_edit_75783990443122.jpg

Energiayhtiön tarkoitus

Kunnan omistaman energiayhtiön perustehtävä on tuottaa ja jakaa luotettavasti edullista sähköä kuntalaisille.
 

Fokus katoaa, kun tavoitteeksi asetetaan hiilineutraalius 2030, sähkön myynti mahdollisimman laajasti koko Suomeen ja osinkojen maksimoiminen paikallispoliitikkojen tuhlattaviksi.
 

Helen on tästä ääriesimerkki. Ideologisista syistä omaa energiantuotantoa alas ajava lypsylehmä, jota helsinkiläinen vihersiirtymän sokaisema valtuusto hyväksikäyttää utopiansa luomiseen.
 

Seinäjoen Energia edustaa toista laitaa eli on sähköntuotannossa omavarainen ja siksi kykenee myymään sitä oman jakeluverkkonsa alueella edullisesti. Eikä myy muualle, koska tahtoo pitää omiensa puolta. Seinäjokelaiset omistavat yhtiön ja se on olemassa heidän tarpeitaan varten.
 

Myös Keravan Energia myy vain omalle alueelleen, eikä tavoitteena ole tehdä voittoa. Yhtiö ei jaa osinkoja kaupungille, koska tahtoo pitää sähkönsiirtomaksut mahdollisimman pieninä, jotta Keravalla ja Sipoossa olisi mahdollisimman edullista elää ja yrittää.
 

Oma yhtiömme KSS Energia karautti kiville laajenemiskiimassaan. Myyntiin keskittynyt haminalaiskotkalainen Karhu Voima näki liiketoiminnan kannattamattomana, joten päätti myydä sen kouvolalaisille. Ja KSS Energia osti sen, koska veronmaksajien rahoilla voi tehdä bisnestä.
 

KSS Energian täytyy pysyä 100%:sti kaupungin eli kuntalaisten omistuksessa, kuten myös Kouvolan Veden ja Kouvolan Asunnot OY:n. Ne ovat palvelulaitoksia ja niiden on pidettävä olemassaolonsa tarkoitus kirkkaana.
 

Mitäpä jos KSS Energia olisi monipuolisella tuotannollaan omavarainen ja myisi sähkoä vain kouvolalaisille? Tavoitteena olisi pitää siirtomaksut ja sähköhinnat mahdollisimman pieninä. Ei maksaa osinkoja kiilusilmäisten poliitikkojen umpitylsiin hankkeisiin, vaan antaa omistajien (kuntalaisten) itse päättää mihin käyttävät rahansa?
 

Millainen vetovoimatekijä se olisikaan uusille asukkaille ja yrityksille? Kouvola - Suomen varminta ja edullisinta energiaa.
 

Ymmärrän, että asennemuutos on vaikeaa ja omavaraisuuteen pääseminen vaatii arvovalintojen lisäksi mittavia investointeja. Ehdotan silti, että KSS Energia ottaisi Seinäjoelta ja Keravalta mallia, kirkastaisi fokuksensa ja muuttaisi suuntaansa. Ja joskus vielä palvelisi omistajaansa optimaalisella tavalla.


Janne Patjas
24.9.2022
Kouvola

jamppa alue.jpg
bottom of page